Când se va liniști România. Și cu cine voi vota la europarlamentare

De fiecare dată când sunt chemați la vot, românii trebuie să aleagă nu binele, ci răul cel mai mic. S-a întâmplat cu Convenția Democrată, care urma să salveze țara după dezastrul PDSR-ului, dar care s-a dovedit a fi un dezastru în sine. Președintele post Iliescu și tot ce însemna el, în care oamenii își puseseră toată încrederea, a fost un zero barat, care și-a scuzat incompetența prin faptul că a fost “învins de sistem”, iar cei de sub el i-au furat pe români la fel ca ceilalți, dacă nu chiar mai abitir. Ioan  Mureșan, Victor Babiuc, Adrian Severin, Caltaboșul, vi-i amintiți pe penalii de peste gard. Ani mai târziu, “schimbarea” a însemnat Udrea, Cocoș, asfaltangii, mogulii cei buni, vi-i amintiți și pe ăștia. 

Tura asta e aceeași Mărie, cu exact aceeași pălărie, sper că nu aveți dubii. Când vezi indivizi gen Andrei Caramitru sau Oana Bogdan, consilieri ai reprezentanților “schimbării”, te întrebi dacă nu cumva hipsterii sunt chiar mai periculoși decât hoții, pentru că ăștia din urmă sunt doar hoți. Pe ei îi întrebi doar de ce fură, nu ce au și fumat. Asta ca să nu mai zic și că hipsterii par cinstiți pentru că nu sunt conectați la robinet, pentru poziția asta doar se bat, deocamdată, mi-e greu să cred că o fac pentru conaționali. Iar gândul ăsta e bazat pe experiențele din ultimii 30 de ani. Apoi, mai uitați-vă la ceva, la portdrapele schimbării din stradă, ca să le zic așa. Adică, la un Mihail Șora, seniorul care mai zilele trecute cerea să se închidă o televiziune, pentru că nu îi plăcuse un invitat, pur și simplu, la un Chirilă, tânărul care în timpul săptămânii e numai cu principiile și moralitatea în gură, cerând imperios oprirea scurgerilor din banii publici prin diverse buzunare, iar în week-end îi încasează chiar el, voios, de la diverse primării de prin țară, la ale căror festivaluri cântă, sau la un Cartianu, care le cere oamenilor bani pe Patreon, în calitate de ziarist, dar care nu e altceva decât un activist de ultimă speță, ca Rareș Bogdan sau Mălin Bot, parveniti și ei din aceeași zonă. Și nu, n-am greșit, parvenit sună mai bine decât provenit, în cazul lor. Dacă cineva îmi spune mie că ăștia nu sunt nocivi pentru România sau că sunt mânați în luptă de binele public, nu de interesul personal, eu opresc netul de la buton și mă duc să mă culc.

Așadar, când se va liniști România!? Atunci când își va accepta destinul. E ceva profund greșit în firea noastră, ca nație, facem lucrurile strâmb, ipocrit, nu știu cum să zic, suntem incapabili să gândim altfel decât (exclusiv) pentru noi. De aici și polarizarea din ultimii ani, împărțirea între “noi” și “ei” sau “ai lor” și “ai noștri”, cum doriți. 

Toți spun că rezolvarea vine din implicare. Eu cred că în cazul nostru ea nu poate veni decât din educație. Ea, educația, va face în așa fel ca în politică să nu mai intre oameni doar pentru că așa se conectează la robinetul cu bani sau la celebritate, ci din pasiune, pentru că au înțeles în școală ce înseamnă ea și i-a atras. Doar în acest mod se vor lupta pentru oameni, principii și idealuri, iar alegătorii vor vota informat, după cum le dictează conștiința. Dar educația necesită timp și nici o guvernare de după Revoluție, absolut nici una, nu a făcut din educație un domeniu de interes național, de importanță strategică. 

Fiți sinceri, pentru oameni, principii și idealuri credeți voi că se luptă acum Rareș Bogdan, Barna, Caramitru sau Cioloș? Ultimul a realizat că a făcut o eroare majoră atunci când a acceptat să devină prim-ministru, deci să renunțe la locul călduț de europarlamentar, iar acum nu vrea decât s-o repare. Cu alte cuvinte, vrea din nou să aibă serviciu, care sa fie și bine plătit. Asta e impresia mea.

Sunt scârbit de politică? Evident. La noi, politica este făcută de oameni al căror numitor comun e tupeul, atât! Tupeul e singurul care te ajută să urci în România, în orice domeniu, fără el ești nimic, indiferent de calitățile tale sau de câte școli ai făcut. 

Iar confirmările în acest sens vin pe bandă rulantă. Am în listă o fată care s-a alăturat mișcării lui Cioloș de curând. A pus umărul la strângerea de semnături, a promovat idile partidului pe rețelele de socializare, mă rog, a făcut ce a putut face un om simplu, decent și onest. Ieri, însă, a anunțat pe Facebook că după alegeri se va retrage. Citez din mesajul ei:

“… îmi doresc să apuc vremea aia în care să dispară politica. Toată. La nivel planetar. Să dispară oamenii politici și să rămânem numai oameni simpli. Dar să fim Oameni. 

Am crezut în conceptul de oameni noi în politică. Ha-ha. Ce fraieră! … Nu am stomac pentru politică. Aleg să continui în organizația din Arad până după alegerile europarlamentare. Pentru că m-am alăturat unui grup de oameni despre care vreau să cred că au capacitatea necesară de a rămâne elefanți la sol. Fără ambiții de urcat în copac.” Am închis citatul.

E un final de bun simț pentru puținii oameni decenți din organizația aia, desigur, dar ideea e clară. În politica românească nu poți rezista decât dacă “ai stomac” pentru așa ceva, dacă ești construit din tupeu, țărână și noroi. Mult noroi. 

Indiferent cât de dezamagit sunt, asta nu inseamnă că nu voi vota, dacă o s-o pot face, tehnic vorbind. Și nu voi intra in detalii, n-are rost, ideea e că votul e instrumentul oferit de democratia in care cred si e obligatoriu, aș spune, să uzezi de el. Alege răul cel mai mic din realitatea noastră, e OK, numai nu-i lăsa pe alții să decidă în locul tău!

Având în vedere că preferata mea la vot nu a reușit să intre în cursa pentru europarlamentare, mă refer aici la o doamnă care se luptă de ani buni pentru persoanele cu dizabilități și care cred că ar fi reușit să le reprezinte acestora interesele cu succes, pe lângă cele ale României, evident, intenția mea de vot se îndreaptă înspre un politician cu vocație, curajos, târșit în lupta cu ticăloșii, care știe ce înseamnă Uniunea Europeană și care a apărat cel mai bine interesele României dintre toți politicienii pe care i-a avut această țară în ultimii 30 de ani. 

You May also Like...

Negoiță, înțelegi acum cine retrogradează Dinamo?
July 15, 2019
Unde îmi poți găsi cartea
May 30, 2019
RADU
June 15, 2019