Speranța lui Dinamo din Red & White. Un forjor tratamentist suspendat 3 ani pe piața de capital

Speranța lui Dinamo din Red & White. Un forjor tratamentist suspendat 3 ani pe piața de capital

Dinamoviștii merită și trebuie să știe ce se întâmplă cu clubul lor.

Au mai rămas doar 7 zile până începe iureșul în Superliga și Dinamo din era know how are în continuare transferurile blocate, nu are sponsor principal și suporterii nu știu nici măcar pe ce stadion trebuie să meargă pentru debutul cu CSU.

Experții Red & White au avut la dispoziție, oficial, nu mai puțin de 6 luni să rezolve problema transferurilor blocate de 7, după decizia genială de a întrerupe colaborarea cu celebrul avocat spaniol Ibarrola.

Strategia lui Nicolescu și Voicu de a rezolva toate aceste probleme a fost organizarea unui crowdfunding, dublat de pitch-uri și webinare.

Luni, la întâlnirea pe Zoom cu cei 16 potențiali investitori, Eugen Voicu le-a spus așa:

“Nu strângem bani de la suporteri pentru a finanța activitatea clubului, ci pentru a avea și ei un beneficiu material, în afară de a deveni ambasadori ai clubului,”

Clar, da!? Vorba unui câine de-ai noștri, mai hâtru, pe grupul Dinamo și Noi: “Ca la proști! Ce băieți buni, ei!”

Însă mesajul domnului Voicu nu este nici spontan, nici întâmplător, conform CV-ului personal. Abilitatea de a vinde vorbe pentru a atrage investitori pare să fie un dar dobândit la naștere.

În primăvara lui 2006, în cadrul unui seminar al ONOPC, organizație a administratorilor de fonduri de investiții intemeiat cu ajutorul Ioanei Maria Vlas, desfășurat la Hilton, domnul Voicu a atras atenția de la masa prezidiului:

"Vă sfătuiesc să nu mai spuneţi că sînt doar 12.500 de conturi la Bursa de Valori, ci 100.000, căci chiar dacă acele 87.000 sînt inactive, totuşi dispuneţi de două cifre şi atunci de ce să nu folosiţi cifra mare, cea care ne avantajează?!" (Ziarul Bursa)

Recunoașteți abilitatea de a transforma prospecții în investitori, sper!

TALENTATUL DOMN EUGEN VOICU

Acționarul lui Dinamo a făcut parte din clubul restrâns de persoane care au pus bazele industriei locale de fonduri în 1994, când piaţa de capital era un Vest Sălbatic – fără supraveghetor, fără reguli şi nici legi – alimentată doar cu dorinţa românilor de a se îmbogăţi peste noapte. “Până şi şoferul meu de tir spera că îşi va cumpăra propria ma­şină cu banii retraşi după două luni de la Caritas“, spunea Eugen Voicu într-un interviu acordat Ziarului Financiar, din care am extras pasajul.

În 1994, Eugen Voicu a lansat primul fond de investiţii al Certinvest și totodată printre primele lansate în România - Credit Fond.

Presa vremii a dezvăluit că la înfiinţarea fondului a luat parte și Ioana Maria Vlas, care ulterior s-a desprins de afacere pentru a conduce SOV Invest, societatea care administra FNI şi FNA.

După cum știți, în 2000, FNI, considerat cea mai mare schemă ponzi din istoria României, a intrat în faliment, lăsând circa 300.000 de persoane fără 300 mil. dolari.

Dar nu asta ne interesează neapărat pe noi, suporterii dinamoviști, ci alt amănunt din carierea lui Eugen Voicu, patron al clubului.

Primii clienţi în Credit Fond au fost strânşi cu ajutorul Credit Bank. Din cauza falimentului băn­cii-depozitar în 96, nu numai fondul a avut probleme, ci și administratorul Eugen Voicu. Acționarul Red & White a primit atunci interdicţie de a mai activa pe piaţa de capital timp de 3 ani, conform presei vremii.

Din fericire pentru domnul Voicu, compania Certinvest, care administra Credit Fond, a supravie­ţuit, așa că “Eugen” s-a reîntors în piață după “ispășirea pedepsei”.

Din fericire pentru noi toți, statul a introdus între timp legi stricte privind modul de calcul al valorii unitare a activului net la fondurile de investiţii, privind banca-depozitară, industria curățându-de astfel de nebuloasele anilor ’90.

DIN NEBULOASA ASTA PROVINE ÎNSĂ EUGEN VOICU

Acționarul Red & White a făcut parte inclusiv din Mondragon, primul fond al oamenilor de afaceri postdecembriști, fond la înființarea căruia, în anii 90, a luat parte aceeași Ioana Maria Vlas, “mama FNI”. Mai departe a urmat Credit Fond, intrat în administrarea Certinvest, care avea în spate Credit Bank, așa cum v-am spus, bancă pusă la pământ de câteva tunuri financiare răsunătoare.

SĂ PUNEM LUCRURILE ÎN PERSPECTIVA DINAMO

Eugen Voicu, suspendat 3 ani de CNVM pe piața de capital, actual acționar Red & White, lansează o campanie de crowdfunding pe platforma SeedBlink, în cadrul căreia suporterii lui Dinamo sunt îndemnați să devină investitori printr-un SPV, companie distinctă de “compania mamă”, care ar urma să le administreze banii.

Câți anume urmează să intre în Dinamo, după comisioane, taxe și alte cheltuieli Red & White nu se știe, pentru că nu a fost anunțat.

Însă (disperarea) preocuparea de a aduna bani de la suporteri cu care să fie rezolvate problemele clubului nu poate fi negată.

DIN COMBINAT PE WALL STREET FLOREASCA

La final, încă un detaliu menit să dea culoare poveștii “Dinamo 2028”, proiect anunțat de Red & White, sub sloganul: “Dinamo cel mai respectat club din România.”

Conform CV -ului personal, înainte de a intra în lumea fondurilor de investiții și a piețelor de capital, în perioada 1980 - 1990 Eugen Voicu a fost “forjor tratamentist”, în cadrul Combinatului de Utilaj Greu Cluj Napoca.

Este practic startul procesului de know how la Dinamo, vizibil de pe Lună.

Au mai rămas doar 7 zile până începe iureșul în Superliga și Dinamo are în continuare transferurile blocate, nu are sponsor principal și suporterii nu știu nici măcar pe ce stadion trebuie să meargă pentru debutul cu CSU.