Cum e treaba cu românii din diaspora

Știți cum suntem noi, românii din diaspora? Exact ca voi, cei din țară: veșnic nemulțumiți și ușor ipocriți. Am citit pe Adevărul zilele trecute următorul titlu:

<<Român alungat din Anglia de groaza vieţii din Londra: „Mulţi români de aici trăiesc traume, dar le e ruşine să spună”>>

Remus și Gabriela sunt o familie tânără, din Lugoj, care s-au întors în țară după numai 6 luni petrecute la Londra. El a muncit în construcții, ca necalificat, iar ea la un azil.

La ce traume se referea Remus? Citez din ziar: „De exemplu, eu câştig undeva la 1.300 – 1.400 de lire, dar dau chiria 600, plus mâncare, plus abonament la transport, pe haine, mai rămân cu 100 sau 200 de lire. Trăieşti cu gândul că familia spune ‹‹wow, eşti la Londra››, dar nu mulţi povestesc chestiile astea pentru a nu se face de râs. Sunt zece oameni la o toaletă şi zece oameni la bucătărie. Te gândeşti că ai un câştig, dar câştigul tău se duce pe altceva. Îţi trebuie haine, echipamente, scule, iar la sfârşitul lunii nu rămâi cu nimic”.

Și acum să vă zic unde e problema. În primul rând vreau să stabilim un lucru. Dacă nu prea ți-a plăcut cartea și nici o meserie nu ai vrut să înveți, viața e un pic mai grea peste tot. Ca muncitor necalificat nu poți pretinde să câștigi prea mult nici la București, nici la New York. În Anglia însă, unde minimul pe economie este de 8,21 £ pe oră, dacă muncești inclusiv sâmbăta, te duci la peste 400 £ pe săptămână, în mână. Orele peste program și în week-end se plătesc dublu, iar taxele la venituri sub 30.000 pe an sunt mai mici.

Remus câștiga 1400. Cu banii ăștia își permitea să închirieze singur o casă, cu două-trei camere, dar nu în centrul Londrei, bine-nțeles. Am o vagă bănuială că nici camera închiriată despre care vorbea nu era în Chelsea. Soția lui, sub 1400 nu câstiga, iar din banii ăstia se puteau întreține binișor, dacă nu făceau excese.

Dar ce au făcut ei? Ce fac toți românii despre care zicea că au traume. Și traume au, da, pentru că stau câte 20 într-o casă. Preferă să se chinuie așa în UK, mergând și cu alte cheltuieli la minimum, pentru a-și face viluțe acasă, în sat, în curtea căreia să parcheze și un BMW, imediat în dreapta WC-ului. D-aia! Stau la coadă la baie în Londra sau Madrid pentru a epata când ajung în România, doar îi știți! Aici e problema. Și e exclusiv problema lor, nu a britanicilor, pe care îi înjură de-i spurcă.

CUM JUPUIM CAPRA VECINULUI

Realitatea e că românii sunt descurcăreți și pricepuți, iar de muncă există, așa că o familie de oameni harnici se duce înspre 4000 £ lunar. Bani cu care în UK traiești confortabil, făra discuție. Numai că românii la banii ăștia mai adaugă cel puțin 1000, din partea universităților la care măcar unul dintre ei e student. Se duc de două ori pe săptămână, câte două ore, p-acolo, și aia e, cărămida crește. Ca să nu mai zic de alocații pentru copii și alte șmecherii pe care le fac, pentru că românii își iau pielea de pe ei unii altora, suntem caz unicat printre străini, vă asigur, românii le cer românilor chirie pe o cameră cât costă să închiriezi toată casa, aproape. Noi vom rămâne însă la sintagma cu “românul descurcăreț”, cum ziceam. Și nu vobesc aici de job-uri care necesită studii superioare, iar dacă ești muncitor calificat, păi chiar în construcții, unde zicea că a muncit Remus, te duci la peste 3000. Doar să vrei să te integrezi, să înveți limba și să îți vezi conștiincios de treabă.

Dacă nu ar fi așa cum spun eu, credeți că am mai fi atâția pe acolo? Guvernul britanic susține că suntem vreo 500.000, dar eu cred că numărul e dublu, iar de stat nu ar sta nici dracu dacă ar fi rău. E o logică de bun simț. Undeva, în funcție de planurile fiecăruia, românului îi dă bine când trage linie. Nu și lui Remus, iată. Care Remus al nostru continuă în Adevărul:

„Mulți români ar duce-o mai bine acasă decât la Londra. Aici câştigi 1.700 de lire şi în România câştigi 1.700 de lei. Din banii ăştia, în Londra nu te alegi cu foarte mult. Să zicem că pui deoparte 200 de lire dacă nu bei şi nu fumezi. Ei, în România dacă ai un salariu de 1.700 de lei, 600 de lei îi pui deoparte. Şi eşti acasă, nu te aşteaptă nimeni nimeni cu pancarte ‹‹Căraţi-vă acasă››”

Eu pancarte din alea de zice el n-am văzut, dar nu neg că există. Am văzut, în schimb, mulți români taximetriști, îmbrăcați la costum și cu mașini executive, am văzut magazine și restaurante românești, medici, asistente, avocați și mici întreprinzători. Pentru că românii s-au prins repede, decât să ai statut de angajat, mai bine te declari self employed, lucrezi pe contract și ieși mai bine inclusiv cu taxele. În Londra românii au chiar și o echipă de fotbal, sponsorizată tot de micile companii ale lor. Să spui, așadar, că îți e mai bine în România cu 1.700 de lei pe lună decât în Londra cu 1.700 de Lire mă depășește total. Și când te gândești ce ne-am mai scandalizat când Institutul Național de Statistică a anunțat că o familie poate trăi decent cu 2.600 RON! Păi Remus ar fi centaur, din banii ăia el ar pune deoparte 1500 lunar, chiar nu înțeleg ce s-a mai complicat cu emigratul.

AMBULANȚA CARE VINDE COPII

O problemă am și cu jurnaliștii de la Adevărul, care i-au oferit o tribună românului nostru, fără să pună la îndoială nimic din ce zice. Și vă mai dau un exemplu, pe lângă fracturile de logică de mai sus. Zice tot Remus:

„Într-un restaurant am văzut următorul afiş: ‹‹Dacă lăsaţi copiii nesupravegheaţi, vor fi vânduţi ca şi sclavi››. Pune în România într-un restaurant un afiş din ăla. Pune-l şi vezi ce se întâmplă. Sunt chestii care sunt puse să te denigreze şi să lucreze în subconştientul tău şi să zici: ‹‹Asta e, sunt cel mai fraier, nu am ce să fac>>

Să-ți vii în fire, Remus, ce să faci!? Eu în UK n-am văzut, în 7 ani, asemenea anunț și credeți-mă că mă plimbam p-acolo, așa, cât de cât. Iar dacă anunțul într-adevăr e afișat undeva, ăla e doar proverbialul sarcasm britanic. Caterincă, bă! GLUMĂ!

Ceea ce mă face să spun că unul ca Remus își merită viața pe care o are, plus că a greșit și ziarul. Declarațiile lui erau de Times New Roman.

You May also Like...

Român în pașaport!? Perfect! Ești spectatorul naiv al unui spectacol grotesc
18/07/2019
Iohannis și murăturile de la mă-sa
18/01/2020
Tu ai cui să dai acel telefon?
16/08/2019
1 Comment
  • Reply
    Radu Ionita
    09/12/2019 at 18:40

    Exceptional. Subscriu…ca unul ca a trait pe afara si nu i-a injurat pe cei care l-au primit.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: