Jocurile de noroc. Ce devii și cum scapi de patimă

Cel mai mișto pentru un gambler nu e jocul în sine, ci drumul spre cazinou. Înseamnă că ai combustibil în buzunar, simți că azi e ziua ta, urmează să te amesteci printre oameni cu bani, să mănânci și să bei gratis, posibil să iei și jackpot-ul, așa că ești exuberant. Cânți prin mașină, zâmbești la toată lumea, răspunzi vesel la telefon, dai radioul mai tare și calci nerăbdător pedala de accelerație, știind că urmează să circule sângele mai repede prin tine.

Ajungi acolo, dar nu te înșurubezi la masa de joc, pentru că vrei să prelungești starea aia de bine, plus că undeva, în subconștient, e cuibărită ideea că e posibil să pleci acasă mai repede decât ai plecat ultima oară. Mai ales dacă îți place aventura și mizezi big. Așa că ceri un cappuccino, o apă, te așezi la masă cu jucători cunoscuți, fumezi și afli ce s-a mai întâmplat pe acolo de când n-ai mai fost, adică de ieri. Cine a câștigat, la ce, pe ce miză, cu ce se ocupă, dar în principal cât pierduse înainte.

Apoi pui ochii pe un aparat sau o masă de joc și îi dai drumul la treabă, te pregătești să fii bogat, dar nu faci altceva decât să afli cât ești de prost, iar. Pe măsură ce timpul trece, exuberanța se transformă în agitație și relalaxarea în nervi. În maximum o oră ai depășit deja limita de sumă pe care stabiliseși că nu o vei depăși. Așa că nervii se transformă, încet, dar cu zgomot, în panică. Dar când faci bine, ești atent în jur, altfel nu. Și îl auzi pe unul cum îl invocă pe Dumnezeu, iar pe altul cum își înjură soarta. Dumnezeu în cazinou, vă dați seama!? Și soarta vinovată pentru că ești tu bou. Din când în când, de lângă tine mai pleacă un domn în șprint, de obicei sunt cei îmbrăcați la costum. Tocmai îi sună telefonul, iar când răspunde nu trebuie să se audă zgomote specifice, ca să nu iasă rău. Deci, e nevastă-sa! Atunci știi că omul e jucător! Soția sună pentru a se asigura că domnul corporatist nu e la amantă, probabil, dar dacă ar ști, de fapt, unde e, ar prefera prima variantă, cu upgrade, pentru că ar ieși mai ieftin chiar și dacă ăsta ar avea trei mândre, nu una. “Sunt în oraș la o cafea, draga mea. (el e pe hol) Dar nu mai stau mult. Da, da. Sigur. Da. Și eu te iubesc!” Apropo, știți unde găsiți cea mai scumpă cafea din lume? Exact, în cazinou. Pe unii îi costă chiar și suta de mii de Euro într-o zi!

Dar mie cel mai mult îmi plac lamentările. “Nu se poate, mă, n-are cum, astea sigur sunt măsluite. Am băgat deja 30 de milioane fără să văd o specială!? Ia cheamă-l, bă, pe șefu ăla de sală!” De la masa de ruletă se mai ridică câte unul nervos: “Mă mut dreaq d-aici, că asta e pagubă!” La doamna care face jocurile se referă.

Jucătorul de cazino minte sprinten. În primul rând că întotdeauna a jucat cel mult jumătate din cât pretinde că a jucat. În al doilea rând, sigur vine și mâine, pentru că de la prima gaură serioasă, în urmă cu 1 an, el tot zice “gata. nu mai pun piciorul aici!” Și doar îl vezi lângă tine, cu ambele picioare acolo, nu doar cu unul. Își minte familia. Își minte prietenii. Inventează. Nu mai răspunde la anumite numere de telefon. Iar un CEO în cazinou e la același nivel cu șoferul de microbuz, doar suma pierdută diferă.

E un parlamentar de la PNL, nu-i dau numele, nu se face asta niciodată, pe care îl lua cu scandal nevasta din sală. Mamă, dar ce scandal îi făcea! Iar ăsta nu zicea nici pîs. Executa cash out și pleca. Ea în față, bodogănind, el în spate, cu mâinile în buzunare, zâmbind încurcat. Dar fără să îl vadă doamna, pentru că și-ar fi luat și bătaie. Riști, nu e problemă, dar o faci și tu calculat. Se întâmpla înainte să devină parlamentar, când l-am văzut pe la televizor dispăruse deja din cazinou. El mare dansator, așa, fiind!

În cazinou circulă multe povești. Cei care joacă sumele cele mai mici sunt și cei mai vocali. Unii îți indică exact masa la care a băgat fostul patron al unei firme de transport chiar și ultimul autocar, spre exemplu. Dar majoritatea sunt lucruri reale. Oameni ajunși pe drumuri, care și-au distrus afaceri și și-au vândut case. Unii și-au nenorocit familii. În cazinou banii își pierd valoarea, acolo chiar devin hârtii. Jucătorul împătimit ajunge să nu se mai suporte, ca om, în timp. E incredibil ce devii. Înveți să minți, să te ascunzi, știi că faci rău, dar nu te poți opri, începi să pierzi oameni de lângă tine, te detești, îți promiți că pui capăt supliciului, gata, e suficient, dar la prima sumă importantă de bani pe care pui mâna ești înapoi, câștigi azi, dar mâine bagi la loc triplu, realizezi că te distrugi pe tine distrugându-ți familia, te detești și mai tare, ba chiar începi să te urăști, ăsta nu ești tu, iar atunci când pierzi mult, mult, jumătate bani pe care nu-i ai, te gândești chiar la sinucidere și au fost cazuri, din păcate, în care jucători îngroziți de ce au devenit chiar au dus gândul la capăt. Cu patima jocurilor de noroc nu e de glumit, chiar e grea!

Iar partea cu adevărat înfricoșătoare abia acum urmează, adică atunci când, în mod normal, ar trebui să vină eliberarea! 

Pentru că a pune capăt jocurilor de noroc nu e ca renunțatul la țigară, după un timp am auzit chiar că ajungi să nu mai suporți fumul, îți face rău, fizic, nț, cazinoul nu te lasă să renunți la el, patima nu poate fi stinsă niciodată complet. Tot ce poți face e să o ții sub control, mai ales că acum deja știi: nimeni, niciodată, nu a ieșit din cazinou pe plus, iar minusul cel mai mare nu e în buzunar, ci în suflet. Mai jos de atât nu pot ajunge decât drogații în ultimul stadiu și Viorel Lis, care într-un timp se umilea pe la Capatos.

Dacă e ceva de învățat din cazino, e ca pierzi bani la Monte Carlo la fel de repede cum ii pierzi la Mall Vitan. Cei care nu ați intrat în locul în care dracii joacă pe mese, nici nu intrați! Ceilalți, care v-ați jurat vouă înșivă că nu o să mai puneți vreodată piciorul în cazino, dar tot l-ați pus, nu vă mai păcăliți, căutați ajutor! Vorbiți cu familia! Sunați la numerele alea de telefon, știți că singur nu te poți opri. Iar ce trăiești tu nu e viață, de tine depinde să ieși la lumină, adună bucățică cu bucățică și fă-o la loc!

Posibil să fi pierdut mult mai multe decât bani, cel mai crunt, oameni, deci viața de dinaintea blestemului nu mai poate fi la fel, dar ce iese acolo este, totuși, viață, nu un simplu puzzle. Deci, ești OK! Ia-o ușor, pas cu pas, pune cărămidă peste cărămidă, cere iertare, recâștigă încredere și peste un timp vei putea să te privești, cu siguranță, din nou, în oglindă!

You May also Like...

RADU
14/06/2019
Tu ai cui să dai acel telefon?
16/08/2019
Iohannis și murăturile de la mă-sa
18/01/2020

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: