Mircea Lucescu și Marcus Aurelius. Argumentul din Gladiatorul, care pune totul pe umerii jucătorilor, nu ai lui!
“Eu risc foarte mult", a spus Mircea Lucescu, astǎzi, în conferința de presă, la revenirea pe banca Echipei Naționale, după 38 de ani. Sunt ani care l-au transformat pe Il Luce în împăratul fotbalului românesc, fără discuție.
Omul acesta a câștigat nu mai puțin de 35 de trofee, cu echipe din 4 țări, trofee care descriu o carieră de excepție la nivel mondial. Numele românului stă la loc de cinste, pe un “Walk of Fame” al antrenorilor, unde alături de domnia sa mai au stele doar Sir Alex Ferguson, Jose Mourinho, Carlo Ancelotti și Pep Guardiola.
Toți cei numerați sunt adevărați titani ai băncilor tehnice.
Care sunt, așadar, riscurile despre care vorbește Il Luce!?
Mircea Lucescu nu mai are nimic de demonstrat în antrenorat și nici un eșec posibil pe lumea asta nu poate șterge ce a construit cu migală, seriozitate și muncă într-o viață întreagă dedicată fotbalului.
Eu cred că riscurile sunt toate pe umerii jucătorilor Echipei Naționale.
Dacă Mircea Lucescu nu reușește să ajungă la Mondiale înseamnă că băieții noștri chiar nu au valoare de un Mondial.
“Greșelile tale ca fiu sunt eșecurile mele ca tată”, îi spune Marcus Aurelius lui Commodus, într-o scenă celebră din Gladiatorul.
Un lucru valabil în cazul tuturor părinților din lumea aceasta, cu o singură excepție: Mircea Lucescu în fotbal, pentru că nu el i-a crescut pe băieți.
Tot ce înseamnă omul acesta face ca eventualul eșec al jucǎtorilor să se datoreze exclusiv greșelilor lor și al celor care i-au format. Le recomand, așadar, sǎ nu își riște numele și carierele!
Statistica arată clar că cine nu reușește cu Mircea Lucescu pe bancă e vai steaua lui ca jucǎtor. Istoria sportului o demonstrează și aceasta.
În 2004, cu doar un titlu câștigat în Ucraina, Sahtior Donesk era o cvasinecunosctă în fotbal, pe care insa Mircea Lucescu avea să o transforme în Regina Europei. Cele 35 de trofee au fost obținute cu echipe ca Dinamo București, Rapid, Șahtior Donetsk, Dinamo Kiev, Galatasaray, Beșiktaș și Zenit St Peteresburg. Il Luce a mai antrenat Corvinul, Brescia, Reggiana, Inter Milano și naționala Turciei.
Antrenorul acesta imens are la activ de la promovări în Serie A până la suta de meciuri în Champions League
Însă nu trofeele și nici meciurile din Champions League nu îl descriu pe Lucescu mai bine decât a făcut-o Henrikh Mkhitaryan.
Aș vrea să îmi exprim recunoștința, Mister, pentru încrederea avută în talentul meu. Vă mulțumesc pentru sprijin, pentru faptul că m-ați inspirat și pentru impactul profund asupra carierei mele. Ați fost mai mult decât un antrenor pentru mine și ați contribuit la sportivul care sunt astăzi. Mulțumesc, Mister! Vă doresc toate cele bune!
Și ca Mkhitaryan sunt sute de jucători, nu doar zeci!
Acesta este, cu adevărat, Mircea Lucescu! Un descoperitor de talente, un șlefuitor de caractere și un făuritor de staruri în dreptunghiul verde.
“Il Luce” este excelența în fotbal!
Din acest moment, toți internaționalii României, care vor avea norocul de la Dumnezeu să fie selecționați de Mircea Lucescu la națională, își vor juca numele și carierele.
Totul, dar totul este pe umerii lor, nu ai lui!
Pe final de carieră, într-un gest cu adevărat de grație, antrenorul absolut al României ne-a arătat tuturor, încă o dată , cine este.
Un singur lucru m-a determinat să vin, dragostea pentru fotbal și obligația mea față de fotbalul românesc. Voi face absolut totul să reușim.
Mircea Lucescu este și un mare caracter.
Echipa Națională a României are pe bancă un Împărat!
P.S. Un moment de excepție din conferința de presă a FRF, cu Mircea Lucescu la microfon și Edi Iordănescu în comentarii la live. Foto și text AICI.
Member discussion