Skip to content

VIDEO Portret de ultras. Gestul surprins cu 2 ani în urmă într-o peluză din România, care definește patima unui fenomen

Având în vedere că pe acest site ne-am propus să și explicăm, nu doar să povestim onest și curajos fotbalul, astăzi ne-am gândit să abordăm mai detaliat fenomenul ultra.

Table of Contents

Zilele acestea stau sub semnul coregrafiei peluzei Nord a FCSB, la meciul cu Sparta Praga, plătită de o firmă de pariuri, sponsorul tehnic al echipei. O mișcare penalizată dur de suporterii din România, care consideră că peluza FCSB a terfelit astfel fenomenul ultra la nivel de țară.

Având în vedere că site-ul nostru și-a propus să și explice, nu doar să povestească onest și curajos fotbalul, ne-am gândit că nu ar strica să abordăm mai detaliat fenomenul, în ideea în care acest lucru poate fi folositor celor care vin din urmă în peluzele românești. 

Ultraserie veritabilă mufată la bani din exterior nu există. O peluză care se respectă este total independentă. Aceasta este singura modalitate prin care ultrașii își mențin statutul de oameni liberi, care reușesc să se afirme exclusiv prin forțele proprii și acțiunile grupului din care fac parte. Cum mai poți apăra valori, dacă ești finanțat de către club sau patroni? Cum mai poți milita pentru curățenia și onestitatea fotbalului, dacă banii pentru corgrafii îți vin de la sponsori ai clubului!? Mesajul pe care l-ai transmis îți aparține sau a fost comandat de cei care au plătit? 

Coregrafia Peluzei FCSB, cu sigla sponsorului tehnic al echipei

Ce înseamnă să fii ultras 

Ultrasul îşi susţine echipa indiferent de locul pe care se află în clasament, arena pe care aceasta joacă, vremea de afară sau distanţa față de casă. Ultrașii au locul lor special destinat în stadion, delimitându-se astfel de ceilalți suporteri ai echipei, care vin la meciuri ca la un spectacol și care nu urmează nici un cod special, indiferent că vorbim despre ținută sau valori, sector denumit “peluză”.

A fi ultras înseamnă să îți susții echipa indiferent de scor și să nu părăsești stadionul până la finalul meciului, chiar dacă ce vezi pe tabelă e umilitor. 

Ultrașii sunt grupați în brigăzi, care împreună formează peluza. “Peluza Cătălin Hîldan” și “Peluza Sud” Dinamo. “Peluza Sud 1997” Craiova. “Peluza Sud Steaua București“ CSA. “Peluza Marină” Farul. “Peluza Nord Rapid”. “Peluza Șepcile Roșii” U Cluj. Sunt doar câteva dintre peluzele din țară. 

Misiunea ultrașilor este aceea de a încuraja echipa non stop, în cel mai inspirat mod cu putință, iar scopul acela de a fi mai buni decât adversarii din peluza opusă. 

Concret, asta înseamnă să arăți mai bine, să te auzi mai tare, să afișezi bannere cu mesaje mai puternice, să creezi un spectacol și o atmosferă mai frumoase, care să ajute echipa să câștige.

O peluză ultra veritabilă exprimă atașament necondiționat pentru echipă și îi conferă acesteia forță în momentele cele mai dificile ale confruntării din teren. 

 Acțiunile lor sunt concertate, peluza dând tonul scandărilor pe stadion. Fiecare peluză are cântece și scandări proprii, care trebuie să exprime originalitate prin tot ceea ce face. 

Brigada, peluza și apoi echipa 

Deși sună ciudat, pentru un ultras veritabil este mai important fenomenul din care face parte decât echipa în sine. Grupul său și peluza trebuie să arate și să sune impecabil, pentru că doar aceste lucruri pot fi controlate de el și camarazi. Steagul de gard e apărat cu orice preț, nu unul cu însemnele clubului! Dacă primul este capturat de rivali, grupul respectiv se desființeazǎ imediat. 

Viața de ultras este una care cere sacrificii și aderarea la niște valori, de aceea nu orice suporter poate ține pasul. Deplasările uneori sunt lungi și costisitoare. 

De multe ori, unii dintre ei, de obicei liderii peluzei și ai grupurilor, nici măcar nu văd desfășurarea meciul în proporție de 100%, din cauza faptului că stai mai mult cu fața la camarazi și cu spatele la ceea ce se întâmplă pe teren. 

Orgoliul și mândria sunt stindardele lor. Ultrașii sunt naționaliști, iar apartenența la grupul din care fac parte este o parte importantă a vieții și dincolo de stadion. 

Dar cât de pătrunși sunt ultrașii veritabili de ceea ce sunt!? 

Gestul care surprinde esența

Faceți abstracție de peluza din care sunt imaginile, pentru că exact așa procedează un ultras pătimaș din oricare alta. 

E septembrie 2022, pe stadionul Ion Oblemenco, din Craiova, imediat după meciul FCU Craiova - Rapid, încheiat cu victoria gazdelor. 1-0. 

Bucuria este imensă, de aceea în Peluza Sud 97 a oltenilor se cântă. 

Este “clipa asta” despre care vorbesc dinamoviștii, pe care nimeni nu le-o poate lua ultrașilor. 

În acel moment, nimic altceva nu mai există, în afară de fericirea pe care suporterii o simt după o izbândă a favoriților, în lupta peluzei cu rivalii, izbândă pentru care ultrașii ar da orice să se întâmple. 

“Ce atmosferă, creată de olteni”, cântă peluza Craiovei. Entuziasmul este uriaș și se poate vedea foarte clar pe fețele lor. Toți cântă la unison și își agită brațele. Bucurie purǎ. La un moment dat, ultrasul din centrul imaginii observă că steagul de grup e desprins pe o porțiune de bara pe care este agățat. Am precizat mai sus cât de important este pentru ultrași ca peluza lor să arate bine. Membrul “Praetoria MMV”duce mâna la steag și îl aranjează cum trebuie! Totul în timp ce continuǎ să cânte împreună cu camarazii alături de jucători. 

0:00
/0:18

În atmosfera despre care vorbim, gestul înseamnă instinct. Nu contează momentul, scorul, starea de spirit, vremea sau vremurile, în mintea ultrasului, peluza și grupul trebuie să arate impecabil. 

E un video pe care l-am văzut la vremea respectivă postat pe pagina oficialǎ de Facebook a clubului și care a rămas cu mine până astăzi. Sunt secunde care descriu perfect patima unui fenomen.

Comments

Latest